onsdag 26 augusti 2009

I wrote a script...



...and then the super-awesome folks at PixlFamily turned it into a commercial. It was like magic!

tisdag 25 augusti 2009

fredag 21 augusti 2009

torsdag 20 augusti 2009

Three advertisements for Baader-Meinhof Beer.






(click for full-size images)

Sadly (and/or understandably), Baader-Meinhof Beer doesn't exist. Me and my Ad Mattias Rolund just felt like doing some fun ads and thought that a fake beer brand was a good way to go. It also allowed Emil to write an interesting company background story; click the topmost picture to read it.

The strategy behind Baader-Meinhof Beer is "refined decadence". That's why there's a unicorn and a donkey in the logo. That's why the Baader family are drunks while the Meinhof family are connoisseurs. That's why we're writing about serious experiments with drunk monkeys. And that's why we reward pictures of vomit with trips to New York's Museum of Modern Art.

Yes, we are aware of the terrorist organization with the same name. No, we don't think that killing people is cool. We do, however, think that Baader-Meinhof is just about the best name a beer could have (if you disregard the bloodstained connotations).

Spraydate


(klicka på bilden för att se den högupplöst)

Oneshot för Spraydate som gick i Min Häst Café.

Lars Kepler - Hypnotisören

(click image for hi-res version)

Together with our friends at Hummingbirds, we came up with the design for (soon to be) international bestseller "The Hypnotist" by Lars Kepler. The photograph depicts an early scene in the book.

Johnér - Hej, du som sökte på...


(klicka på bilden för att se den högupplöst)

Kampanj som bygger på att Johnérs fotografer plåtar motiv baserade på bisarra sökningar gjorda i Johnérs bildbank.

AIK - Det är vi som sjunger högst




(klicka på bilderna för att se dem högupplösta)

Handelshögskolan i Stockholm




(klicka på bilderna för att se dem högupplösta)

Skrev copy till de här annonserna för Handels. Kampanjen (som gick i Dagens Industri) bestod av tio enheter, men dessa tre ger en ganska bra sammanfattning.

Baader-Meinhof guiltvertising.

Arla - produktutveckling och reklamfilm

Jag dricker inte särskilt mycket mjölk, men trots den lilla kontakt jag har med mjölkpaket har jag ett flertal gånger hunnit irritera mig tillräckligt mycket på deras konstruktion för att vilja göra en modifikation på mjölkpaketen, med tillhörande kampanj.

Det som irriterar mig så mycket med mjölkpaketen är hur stor öppningen, genom den färdiga perforeringen, blir. Öppnar man mjölkpaketet enligt instruktionens "Riv ända hit", så kommer man ofelbart att spilla mjölk på sig själv, andra eller ett bord. Jag har slutat att riva "ända hit".
Modifikationen till mjölkpaketen blir alltså att man ändrar perforeringen så att den blir kortare, förslagsvis till en längden av en sk. "Short cut" (se bild).



Film 1 - 1975: den första persondatorn, Altair, kommer ut på marknaden.
Text: "12:e december 1978, Gävle" (fade to...)

70-tal. Velourpappa och dotter bygger ihop en old-school-dator. Manualer läses noga och arbetet sker mycket koncentrerat, nästan andäktigt. Använder sig av uråldriga datatermer, typ "Nu kopplar vi försiktigt ihop datorenheten med inmatningsbordet." Efter att alla komponenter satts ihop, slår de på datorn som bootar. Pappan går iväg och hämtar mjölk (i tidsenligt designat paket) och kakor. Häller upp ett glas till sig, och ett till barnet, men råkar naturligtvis spilla över datorn som börjar brinna. Pappan mumlar, handfallen, "nedrans".

(Arlalogga + Text:) Nu behöver du inte gråta över spilld mjölk längre. Samma innehåll - smartare förpackning.

Film 2 - 1981: Rysk ubåt kränker svenskt farvatten
Text: "27:e oktober 1981, utanför Karlskrona." (fade to...)

Interiör rysk u-båt. Två män står vid roder och pratar på ryska, med subtitles på svenska. "Hur kan du lyssna på Abba?" "Lenin hade älskat Abba!". En tredje kommer in med ett paket Arlamjölk i handen. Hans kamrater blir upprörda och anklagar honom för att dricka mjölk från kapitalistkor. Han försvarar sig med att den smakar precis som den från kommunistiskt uppfödda kor, och bjuder dem att smaka. När han ska hälla upp mjölken spiller han på kaptenen som i "tumultet" styr snett, och man hör hur u-båten går på grund.

(Arlalogga + Text:) Nu behöver du inte gråta över spilld mjölk längre. Samma innehåll - smartare förpackning.

Film 3 - Bingolotto
Text: "28:e september 1996, Borås" (fade to...)

90-tal. Tant (med rolig dialekt/röst) sitter i TV-soffa med bingolotto-brickor framför sig. Man ser att hon har fått bingo, och sitter med en tjock mobil/tjock bärbar telefon i handen. På TV:n svarar Loket, och de börjar prata (en konversation som man för roligast/mest autentisk effekt kan lösa med stockshots på Loket). Damen är märkbart upphetsad av tanken på att bli miljonär, och när det blir dags för henne att välja vinst så säger
hon något om att hon måste ha en "kaffetår för att koncentrera sig", häller upp mjölk i sitt kaffe, och spiller samtidigt ut mjölk på bordet. Mjölken rinner mot bingolotterna, som tanten räddar, men hon tappar samtidigt telefonen, vars batteri lossnar då den slår i backen.

(Arlalogga + Text:) Nu behöver du inte gråta över spilld mjölk längre. Samma innehåll - smartare förpackning.

Film 4 - Mahir
Text:" 30 maj 2002, Umeå" (fade to...)

2000-tal. En ung tjej sitter vid ett bord och pluggar vid sin laptop. Vi får se att hon skriver på ett viktigt examensarbete. Hon pratar i mobilen med kompis, samtalet går i stil med "och allt försvann?" - "jag skulle aldrig klara det, jag har jobbat med min uppsats i flera månader nu" - "jo, jag måste verkligen göra en backup snart". Hon avslutar samtalet, och lägger ner mobiltelefonen vid datorn. Hon äter en macka och klickar runt (kanske tittar hon till och med på tidstypiska "I kiss you"-Mahir?) samtidigt som hon ouppmärksamt häller upp mjölk i ett glas. Lite mjölk spills och bildar en pöl på bordet. Hon suckar, och går för att hämta en trasa.

(Arlalogga + Text:) Nu behöver du inte gråta över spilld mjölk längre. Samma innehåll - smartare förpackning.

onsdag 19 augusti 2009

Miljöpartiet - Fördomsviral

Eftersom politiska partier inte får fick sända reklamfilmer på TV eller bio är var viralfilmer enda vägen att få ut ett filmat budskap. En traditionellt seriös partifilm kommer antagligen inte att få många ivriga tittare/länkare, så därför kör man hårt på humorspåret istället. Genom att in absurdum överdriva de fördomar som fnns kring miljöpartister ger man en bild av partiledarna som självdistanserade, roliga och trevliga människor som man gärna ser i riksdagen.

INT. CAFÉ
MARIA sitter på restaurang och pratar glatt med VÄN.

VÄN
Men ibland så orkar man ju inte göra det "rätta valet".
Som igår när vi skulle och handla.
Visst, det går att åka kollektivt,
men med två barn och storhandling är det ju så enkelt att ta bilen...

MARIA
(Sarkastiskt) Jag vet precis vad du menar.
Ibland så orkar man ju bara inte bry sig om miljön,
då är det enklare att bara dränka ett par isbjörnar.
(paus)
De förstår dig säkert,
din komfort är ju viktig.


INT. KÖK
PETER steker havregrynsgröt och tillreder något som vagt påminner om hamburgare.

PETER
Att leva ekologiskt behöver inte innebära uppoffringar.
Visst, ibland är man sugen att äta en hamburgare,
men det finns alltid ekologiska alternativ.
Jag brukar säga att välstekt havregrynsgröt är naturens kött.
Och med lite fantasi kan man laga naturburgare som
faktiskt är godare än dem man hittar på restaurang.

Corny "matprogramsmusik" i bakgrunden

ÖVERLAGD TEXT
Peters naturburgare:
Barkbröd
Havregrynsgröt (välstekt)
Salt och peppar
Tomat


EXT. HAV
MARIA ror en eka.

V.O. MARIA
Eftersom jag pendlar mellan Sverige och Finland
så krävs det en del uppoffringar. Det handlar om att välja
rätt transportmedel. På vintern blir det isjakt.
Eller hundspann, om det är vindstilla.


INT. RESTAURANG
PETER med familj har just avslutat middag, när SERVITRIS kommer in.
Hon sjunger ”Ja må hon leva” och bär in en tårtbit. Dottern FRIDA blir glad.

PETER
Nämen titta Frida!
Nu får du tacka den snälla servitrisen!

FRIDA
Tack så jättemycket!

PETER
Ja, det här var ju verkligen jättesnällt...
(till FRIDA)
men färgämnen äter vi inte, eller hur?

FRIDA
(Besviket)
Nä...

PETER plockar bort nonstop-godis från tårtbiten.

PETER
Förresten, är det där sojagrädde?

SERVITRIS
Eh... jag vet faktiskt inte, men det...

PETER
OK. Ja... ingen idé att ta risker i onödan.

PETER tar tårtbiten och skrapar bort grädden.

PETER
Hur är det med botten förresten, är den gjord på ekologiska ägg?

Två radiospottar för Preem som aldrig blev av

Tarmsköljning

Speaker
Okej. Preem har en tävling där förstapriset är en husbil man får låna för i tre veckor. Dessutom får man 300 liter ACP-diesel att tanka med. Och det är ju härligt. Helt plötsligt kan man spendera sin semester med att åka tur och retur till Italien. I en liten etta på hjul. Med hela familjen.

Min fråga till Preem – vad är andrapriset? En tarmsköljning?

VO
Tycker du att en husbilssemester låter som en bra idé så är du välkommen in till närmsta Preemstation för att tävla. Och oroa dig inte – andrapriset är 200 liter diesel.



Världens dyraste bakmaskin

Speaker
En husbil känns ju som en grym grej egentligen. Man kan åka var som helst utan att bekymra sig för boende. Fotbolls-EM? Jajamen. Gotland? Inga problem. Svärföräldrarna? Absolut!

Det som skrämmer mig är att det i teorin är en så smart grej att den antagligen inte kommer att användas i praktiken. Att den blir till en bakmaskin för 400 000 som alltid står framme och hånar en med sin närvaro. Och den går inte ens att gömma undan. Tills man bygger ett garage.

VO
Prova på livet som husbilsägare. På Preem kan du just vinna en husbil under tre sommarveckor, inklusive 300 liter ACP Diesel. Välkommen in och tävla.

Gavlenet - More than enough

Working from the strategy "More than enough" ("Mer än lagom" in Swedish), I quickly wrote two scripts for a MTV-Cribs-spoofing commercial for broadband company Gavlenet. The idea was to have a cool hip-hop dude walking around his luxurious home showing just how much "more than enough" his lifestyle was, with one of the commercials being about his Internet connection. As the concept was about 3000 percent over budget, I gave up before writing that one.

...and since that day, Emil never forgot to consider the budget again.


1 - Badass samurai shoehorn

Just by looking at it, you'd think it's your average shoehorn, right? Thing is, it's made in Japan by these blacksmiths that make swords for the samurai. So it's my own badass samurai shoehorn. And it's tough as a ****! You know, if I wanted to, I could use this piece right here to put on Princess [the camera pans to the elephant walking by outside] her shoes. Well, if she had any. It's so tough, if you'd look really close, like with a microscope, you'd see all the atoms teaming up like these really tiny, really mean quarterbacks. In fact, I could basically use this shoehorn to take off Italy its boot!

Text: Gavlenet. More than enough.


2 - Golden toilet lid

Now this, this is something really special. You know how most celebrities have to get everything in gold, right? [in a faked, high-pitched diva voice] "I'm a star, so i can't eat unless it's with a golden fork", always like that... Well, I like gold too, but I don't want to have my home looking like the tomb of Tutanchamon, right? That bling thing is old, you know? So what I did was have all my golden stuff painted white. You notice how heavy the fridge door is? Well, that's because it's made out of gold. Uncomfortable in that chair? Gold. Having trouble opening the toilet lid? Me too, but you've got to make sacrifces, man!

Text: Gavlenet. More than enough.